Nu am mai pregatit de multa vreme o ciorba bogata de legume, dulce si aromata, perfecta pentru un pranz sau o cina usoara. 
Drept sa va spun, a fost si prima oara cand am pus paste in ciorba. Dar vazusem pe undeva ideea, mi-a placut cum arata si am fost curioasa cum o fi. Ei bine, mi-a placut tare mult si sigur voi mai repeta „experimentul”.

Sunt convinsa ca nu va dezvalui cine-stie-ce reteta, dar inainte sa trec la lista de ingrediente din ciorba mea, vreau sa va dau cateva sfaturi generale: 
1. folositi cat mai multe legume 🙂 
2. puteti acri cu bors; la noi nu e obiceiul, de aceea prefer si ciorbele cu gustul dulceag de radacinoase 
3. un ingredient esential pentru astfel de ciorbe mi se pare piperul si il folosesc cu generozitate: iuteala lui se potriveste perfect cu legumele
4. pentru o ciorba de legume desavarsita, oricat de simple sunt ingredientele, condimentele o pot transforma. Folositi cu incredere ierburile aromatice, preferatele mele sunt cimbrul, leusteanul si frunzele de telina 🙂 



Ingrediente 

putin ulei sau untura
1 ceapa
1/2 ardei capia rosu
4 morcovi
3 radacini de patrunjel
1/2 telina
1 pastarnac
2-3 catei de usturoi
1 lingura pasta de tomate
1/2 lingurita piper
1/2 lingurita cimbru uscat
frunze de telina
sare dupa gust
2 maini de paste (cam o cana)

Dupa cum stiti, eu folosesc la gatit untura (pentru ca evit uleiurile rafinate), dar puteti sa folositi si ulei (gatiti de post sau vegetarian).
Am pus putina untura intr-o oala de 3.5 l si am calit usor ceapa si ardeii capia, cat sa se inmoaie si sa lase culoare. Am adaugat morcovii si cateva linguri de apa si am continuat calirea, mai ales pentru ca si morcovii sa isi lase culoarea si sa aiba ciorba o nuanta cat mai frumoasa.

Apoi am completat cu apa si am adaugat toate celelalte ingrediente (mai putin pasta de tomate, pastele si frunzele de telina) si am lasat sa fiarba pana cand s-au inmuiat legumele.
Cu 10 minute inainte sa iau de pe foc, am adaugat pastele si pasta de tomate, iar chiar la final, frunzele de telina.

Pofta mare sa aveti! 🙂