cheesecake-cu-ciocolata1

Va previn din start: aceasta reteta are multa ciocolata!

Cand lucram la ea, ma certam in gand ca e exagerat de multa si o sa iasa o chestie atat de dulce, incat nimeni nu o va putea manca.
M-am inselat.

In primul rand, cheesecake-ul este mare (diametru de 24 cm) si noi l-am mancat pe parcursul a mai multor zile. Abia asteptam ora desertului, sa scoatem din frigider minunea ciocolatoasa! 🙂
Nu e un desert de dieta, nu e un desert pentru fiecare zi, dar din cand in cand – mai ales daca sunteti iubitori de ciocolata – merita sa va rasfatati cu asa ceva.

*pentru o tava 24 cm diametru

PASUL 1 – Blatul

Ingrediente
85 gr unt moale
200 gr ciocolata neagra
1 lingurita cafea instant
4 oua
1 lingurita esenta de vanilie
un praf de sare
50 de gr zahar

Se incalzeste cuptorul la 180 de grade.

In bain-marie, topiti untul cu ciocolata si cafeaua instant (pudra). Cand s-a topit, lasati la racit 5 minute, apoi adaugati galbenusurile si vanilia.

Separat, bateti spuma tare albusurile cu zahar si sare. Incorporati usor spuma in ciocolata.

Turnati aluatul in forma de copt si coaceti pentru aproximativ 25 de minute sau pana vedeti ca s-a inchegat si mijlocul.
Scoateti tava din cuptor si lasati la racit.

PASUL 2 – Cheesecake

Ingrediente
100 gr ciocolata neagra
500 gr mascarpone
100 gr zahar
2 linguri cacao
2 oua
2 linguri de smantana

*eu am doua tavi de 24 cm diametru. Daca aveti doar una, scoateti blatul si refolositi tava, urmand sa faceti asamblarea separat. Daca aveti doua tavi, lasati blatul in tava in care l-ati copt si veti face asamblarea acolo. Din motive estetice, e preferabil ca aceasta tava sa aiba marginile detasabile, dar cea in care coaceti cheesecake-ul nu.

*pentru coacerea cheesecake-ului, pregatiti tava mare a aragazului si umpleti-o cu apa. In aceasta apa veti pune forma in care coaceti cheesecake-ul.

Topiti ciocolata in bain-marie.
Bateti bine cu mixerul mascarpone cu zahar, cacao, adaugand apoi cate un ou. Incorporeaza apoi cocolata topita si usor racita si apoi smantana.

Coaceti in apa pentru aproximativ 35 de minute sau pana cand se incheaga si in mijloc.

Lasa-l la racit cam 5 minute, apoi pune-l pe o tava si lasa-l la racit in frigider cateva ore.

PASUL 3 – spuma

2 linguri de cacao
5 linguri apa fierbinte
1/2 ingurita cafea instant
200 gr ciocolata
300 ml smantana dulce
1 lingura zahar
1/2 lingurita sare

Amesteca cacaoa cu cafea si apa. Pune deoparte.
Topeste in bain-marie ciocolata si las-o la racit pentru 5 minute.
Bate smantana cu zahar su sare.

cheesecake cu ciocolata

Amesteca ciocolata cu amestecul cu cacao, apoi incorporeaza incet frisca.

Asambleaza cheesecake-ul, punand peste blat etajul de cheesecake si ungand apoi cu spuma de ciocolata. Lasa la rece cateva ore.

Reteta am gasit-o intr-un numar vechi al revistei Saveur si acolo spunea sa lasi cheesecake-ul la rece 2-3 ore. Din pacate, dupa 3 ore mie nu mi s-a intarit suficient de bine spuma (asa cum se vede in poza), ci a trebuit sa stea o noapte in frigider. A doua zi si ultimul strat era bine inchegat, deci eu va recomand sa il lasati peste noapte in frigider inainte de servire.

Noi l-am mancat cam in 4 zile.