0
2

Challah – paine evreiasca pentru Anul Nou


De Craciun am neglijat un pic maiaua si in aceasta dimineata nu era inca revenita complet. In plus, ultima mea paine s-a mancat foarte repede si aveam nevoie rapid de o paine proaspata. Asa ca am decis sa fac o paine cu drojdie. Am o carte cu retete de paine si i-am dat-o Nataliei sa aleaga ce vrea ea. A ales aceasta reteta si m-a amuzat faptul ca era o paine pentru Anul Nou.
Dincolo de acest aspect, se face usor si este extrem de gustoasa!




Challah – paine pentru Anul Nou

500 gr faina
1 lingurita sare
1 pliculet drojdie uscata
50 gr unt topit
2 oua
3 linguri miere
175 ml apa calduta
2 lingurite mac
Putin lapte sau un galbenus batut


Se pune faina intr-un bol si se amesteca cu sare si drojdie. Se adauga untul, ouale batute, mierea si apoi apa. Se framanta aluatul si se lasa la crescut pentru 1 ora, acoperit cu un prosop.

 

 

Noi am iesit afara la soare si l-am lasat linistit sa creasca mare:

Aluatul crescut se scoate pe o suprafata pudrata cu faina, se framanta usor si se ruleaza in lungime pana ajunge la aproximativ 70 cm.
Aluatul se pune rulat ca un melc intr-un vas de copt de 20 cm diametru, ascunzand capatul in mijloc – painea celebreaza noul an si continuitatea, de aceea nu are inceput si sfarsit.
Se acopera cu o bucata de folie unsa cu ulei si se lasa la crescut 45 de minute.



Se unge apoi cu putin lapte sau galbenus si se presara cu mac.
Se coace la 200 grade pentru aproximativ 30 de minute, pana cand painea este bine rumenita si daca o ciocaniti pe fund suna a gol.

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Elena
    28/12/2017 at 07:00

    In poze galbenusul pare ca se adauga in aluat o data cu untul, dar in textul retetei nu apare…cum e de fapt? Multumesc!

    • Reply
      Ama Nicolae
      28/12/2017 at 17:00

      am corectat 🙂

    Leave a Reply