Alaturi de bucatarie, baia este incaperea unde trebuie sa facem cel mai des curatenie. Iar aici vorbim atat de curatenia zilnica, de intretinere a zonelor intens folosite, dar si de cea in profunzime, ocazionala, pentru a curata si zonele greu accesibile, dar care pot fi un loc perfect pentru dezvoltarea microbilor in conditiile propice oferite de bai: caldura si umezeala.

Desi o incapere relativ mica fata de celelalte din casa, baia poate necesita destul de mult timp pentru a o curata in profunzime. Ca o regula de baza pentru toate incaperile din casa, incepeti mereu curatenia de sus in jos. Daca vremea de afara va permite, deschideti lar geamurile cand va apucati de curatenie. Acest lucru are o dubla importanta: in primul rand aeriseste bine incaperea si ajuta la uscarea rapida a zonelor spalate, dar daca folositi detergenti mai puternici (impotriva depunerilor de calcar sau de mucegai), este indicat sa aerisiti bine si sa inhalati cat mai putin cu putinta.

De asemenea, indepartati toate produsele de pe rafturile deschise, astfel incat sa va fie mai usor sa le curatati cand ajungeti la ele. Pe zonele cu depuneri rezistente sau care trebui dezinfectate (wc) pulverizati solutiile potrivite si lasati sa actioneze cat timp voi va ocupati de primele sarcini.

1. Incepeti prin a curata bine colturile si tavanul cu o matura acoperita cu o carpa moale, pentru a indeparta panzele de paianjen care se pot forma in colturile incaperii. In functie de amplasarea sistemelor de iluminat, stergeti-le tot acum si daca este necesar, le puteti si demonta si spala.

2. Spalati bine geamul de la baie si pervazul. Pentru spatiul mic din tamplaria geamului, pulverizati putina apa cu otet si frecati cu o periuta de dinti si apoi stergeti cu o carpa uscata. Pentru zonele extrem de dificile, unde nu ajungeti nici macar cu o periuta de dinti, puteti presara putin bicarbonat peste care sa turnati un pic de otet – prin reactia chimica aparuta, se curata si cele mai inaccesibile cotloane.

3. Spalati faianta si puteti incerca tot o solutie pe baza de otet. Aceasta activitate poate dura destul de mult si – in functie suprafata acoperita de faianta, de zona dusului (unde depunerile pot fi mai dificil de indepartat) sau de tipul de faianta, aceasta activitate poate sa va solicite destul de mult.

4. Continuati apoi cu caloriferul, care, in functie de model, poate fi mai usor sau mai dificil de curatat.  La caloriferele pe care le avem noi, trebuie sa demontez partea superioara si apoi sa curat unul cate unul elementii interiori.

5. Stergeti bine oglinda si rafturile. Daca ati dat jos de la inceput tot de pe rafturi, merge rapid. Asezati la loc produsele sterse bine de praf si – unde e cazul – spalate (ca de exemplu suportul de periute, de sapun etc).

6. Spalati bine chiuveta, vana si WC-ul. Ideal ar fi ca aici sa fi dat deja cu diferite solutii care sa isi fi facut efectul pana acum.

7. Faceti ordine si stergeti bine dulapurile.

8. Spalati si dezinfectati cosul de gunoi si daca e cazul, inaltatoarele, reductorul si/sau olita.

9. Spalati bine pe jos.