1. Gandeste un spatiu functional
Inainte de toate, bucataria ta va trebui sa fie functionala. Adica sa ai acces usor la frigider sau la aragaz, sa nu te impiedici de usa de la masina de spalat vase, sa ai spatiu de depozitare inteligent si loc pentru a prepara mancarea.

2. Alege o masa buna pentru a economisi spatiu
Mai ales daca ai o bucatarie mica, gandeste-te la masa si ca spatiu de preparare, nu doar de servit masa. Deci, oricat de mult iti face cu ochiul masa aceea de sticla, orienteaza-te spre ceva mai solid si care sa fie la o inaltime potrivita pentru a putea prepara mancarea fara sa te cocosezi. In multe bucatarii am vazut insulele de bucatarie, care au luat locul mesei si sunt folosite cu succes si ca spatii de preparare si depozitare.

3. Ai grija de copii!
Cand iti amenajezi bucataria, fii atenta si unde pozitionezi plita. Desi acum exista plite moderne precum acestea, care pot proteja de arsuri, tot mai ramane pericolul ca cei mici sa alerge prin preajma sau sa traga jos o oala de pe foc. Pentru a preintampina astfel de accidente, plasati plita intr-o zona de trafic redus.

4. Inaltimea la care plasati cuptorul
Avantajul incorporabilelor este ca nu mai e o regula ca plita sa se afle deasupra cuptorului. In functie de prefererintele voastre, puteti plasa cuptoare pe gaz si la inaltimea dorita dorita de voi  – in partea de jos sau la inaltimea blatului, pentru un acces mai usor.

5. Luminile
Cand gatiti, e de preferat sa va bata lumina din fata, nu din spate. Dar, indiferent de cat de bine e iluminata bucataria, deseori luminile din tavan nu sunt suficiente si e recomandabil sa integrati si lumini in mobilier, astfel incat sa aveti o lumina directa cand lucrati pe blat.

6. Gunoiul
Este ideal sa amplasezi gunoiul sub chiuveta sau in imediata aproapiere a ei, pentru a putea arunca mai usor resturile care apar in timpul gatitului.

7. Spatiu de depozitare
Desi rafturile simple sunt la moda, asigura-te ca ai si destul spatiu de depozitare „ascuns” pentru vasele si accesoriile mai putin aratoase.

8. Grupeaza la un loc accesoriile similare
Gandeste un raft special pentru ingredientele si accesoriile pe care le folosesti langa aragaz, un loc special pentru tavi si vase pentru cuptor, un sertar/un cos/un compartiment special pentru accesorii speciale pentru copt s.a.m.d. La fel, lasa putin spatiu de lucru langa aragaz, dar sa si ai chiuveta la indemana (de exemplu, sa nu trebuiasca sa te intorci spre chiuveta).