5 sfaturi pentru o mai buna calitate a aerului in casa

De curand, dupa ce bunica mea a fost diagnosticata cu alergie la acarieni, ne-am reevaluat atitudinea fata de aerul pe care il inspiram zi de zi in casa. Recunosc ca pana acum nu prea am dat importanta subiectului, dar am aflat ca multe lucruri sunt nesanatoase si, in cazul unei expuneri prelungite, pot duce la declansarea mai multor tipuri de boli.
Prin urmare, vreau sa va povestesc principalele lucruri pe care le-am aflat si eu in ultima perioada si ce schimbari putem face pentru a imbunatati imediat aerul din casa.

1. Aerisiti cat mai mult si mai des
Lasati sa intre aer proaspat in incapere si – desi asta suna scandalos pentru poporul roman, inspaimantat de pericolul de a „trage curent” – e bine sa creati macar un usor flux de aer cand aerisiti. Deci incercati sa lasati doua geamuri deschise sau un geam si o usa.

2. Aspirati des si in profunzime

Investiti intr-un aspirator bun, care are putere sa aspire bine mizeria si praful din casa si care are filtre bune (sau chiar speciale pentru alergeni). Suplimentar, puteti alege chiar si aspiratoare cu mop integrat, care sa curete in profunzime zonele curatate. De asemenea, este foarte important sa nu uitati sa aspirati saltelele si tapiteriile. Cei care au deja o sensibilitate la acarieni, ar trebui sa aiba saltele speciale, sa se fereasca de mobilierul cu tapiterie textila si de covoare.


3. Atentie la ce plante tineti in casa
Cei care sufera de alergie la acarieni stiu deja ca nu au voie sa aiba plante in casa. De nici un fel. Aceasta poate fi o lovitura dificila pentru cei care iubesc florile, dar din pacate ghivecele cu plante sunt locul ideal pentru dezvoltarea acarienilor.
Insa daca nu suferiti deja de alergii, este bine de stiut ca exista plante care va purifica aerul din casa. Cele mai populare la noi sunt crinul pacii, iedera diavolului, limba soacrei, dracena sau ficusul Benjamin. Conform unui studiu realizat de NASA, aceste plante purifica aerul din incaperi si reduc toxinele din aer.

4. Spalati hainele la 60 de grade
Pentru a distruge acarienii, trebuie sa va spalati hainele la 60 de grade. Daca nu toate tesaturile se preteaza la aceasta temperatura, atunci spalati macar lenjeria de pat la 60 de grade.

5. Alegeti cu grija produsele de curatenie
Una din cele mai mari surse de poluare a aerului din casa este reprezentata de produsele de curatenie si deodorantele pentru casa. Daca ceva miroase urat, depistati sursa problemei, nu incercati sa il acoperiti cu deodorante sau lumanari parfumate. Acestea contin particule care sunt deseori toxice. De curand a aparut un studiu care echivala inhalarea produselor de curatenie cu fumatul…
Cand trebuie sa folositi produse de curatenie mai puternice, incercati sa aerisiti bine incaperea si sa inhalati cat mai putin cu putinta. Pentru parfumarea incaperilor (si purificarea lor), inlocuiti deodorantele si lumanarile parfumate cu uleiuri esentiale sau lumanari din ceara naturala, care au rol de curatare.