1. Seminte de dovleac
Sunt bogate in magneziu, fosfor, fier, zinc, vitamina K si proteine. Eu le prefer crude, consumate de obicei pe stomacul gol, dar adaugate si la micul dejun – in combinatie cu iaurt, ovaz, salate sau chiar si la omlete. O alta utilizare foarte apreciata la noi in casa este folosirea lor la supe, prajite usor in tigaie cu diverse condimente – ca de exemplu boia, chilli sau rozmarin.

2. Seminte de in

Pline de omega-3, fibre, magneziu, tiamina, antioxidanti. pentru a te bucura de toate proprietatile lor, va trebui sa le macini.
Semintele de in sunt nelipsite de obicei din painea facuta de mine, datorita aportului lor bogat de fibre. Dar nu le folosesc doar aici. Le strecor oriunde am ocazia, in mic dejunuri, salate sau chiar si in smoothie. Este important insa sa le macinam sau sa le zdrobim putin inainte, sa nu ajunga intregi in organism. Nu se intampla nimic daca le consumati asa, ci este bine sa va ajutati putin organismul in digerarea lor.

 

3. Semintele de chia
Semintele de chia sunt bogate in calciu, fosfor si au o multime de antioxidanti. Cu doua lingurite de seminte de chia iti asiguri aproape jumatate din necesarul zilnic de fibre.
Semintele de chia sunt o aparitie mai recenta in magazinele de la noi si in dieta noastra. Dar datorita proprietatiilor sale si a aportului lor la sanatate, eu le apreciez foarte mult. Imi place faptul ca sunt usor de utilizat si pot face cu ele budinci super sanatoase si nutritive, folosite singure sau in combinatii cu alte cereale, precum in poza de mai jos in care le-am combinat cu seminte de hrisca.

 

4. Semintele de susan
Semintele de susan contin o mare parte din doza zilnica de cupru, dar si calciu si fier. Sunt bogate in fibre si proteine.
Si mie imi place la nebunie gustul lor! Il adaug aproape la orice mancare: la mic dejunuri (clatite, diferite fierturi de cereale, smoothie etc), la salate, pe diverse aluaturi (cornulete, paine etc), dar inclusiv la fripturi. Stiti ca imi prepar singura amestecurile de condimente, iar pentru friptura de pui adaug mereu si susan, mai ales ca este atat de aromat cand este prajit pe puiul gatit la cuptor.

5. Seminte de floarea soarelui
Semintele de floarea soarelui sunt bogate in vitamina E, un antioxidant important. Mai contin si multe fibre, seleniu, fier, fosfor si cateva vitamine B.
Semintele de floarea soarelui sunt foarte versatile si la noi in casa sunt consumate atat pe post de gustare (in combinatie cu fructe), dar si in mancaruri si aluaturi. Copiii le adora, mai ales atunci cand le las la inmoi peste noapte si devin mari si laptoase.

Care sunt semintele voastre preferate?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Sanatate

Comorile toamnei – bucura-te de produsele de sezon

Comorile toamnei – bucura-te de produsele de sezon Bogatia din piete in aceasta perioada a anului imi este tare draga. Imi plac culorile produselor de toamna, tonurile calde si aromele dulci ale sezonului. In curand Citește mai mult…

Casa

3 electrocasnice care ma ajuta sa economisesc timp in bucatarie

Si, nu, pe lista mea nu se afla masina de spalat vase sau slow/multi cookerul. Acelea deja sunt alegeri evidente. De aceasta data vreau sa va povestesc cum imi salveaza timp trei electrocasnice la care Citește mai mult…

Organizare

Meniul saptamanii 16 – 22 octombrie

Va propun cateva retete pe care le puteti pregati saptamana ce vine si sa va faceti lista de cumparaturi in functie de ce decideti sa gatiti. IMPORTANT! Aceasta lista este una orientativa. Nu gatesc 7 Citește mai mult…