Azi a fost Ziua Pamantului si am deschis discutia in comunitatea mea despre 5 angajamente pe care ni le luam pentru a ocroti planeta in urmatorul an – nu doar azi.
Adevarul este ca deseori avem impresia ca suntem prea mici si ca deciziile pe care le luam nu conteaza. Si eu ma simt uneori descurajata, dar va garantez ca atunci cand veti incepe sa adoptati obiceiuri prietenoase cu mediul inconjurator, veti constata ca incet-incet vi se va schimba intreaga perspectiva si, fara sa va dati seama, veti deveni mai atenti cu ceea ce consumati si ceea ce aruncati, ce claditi si ceea ce lasati in urma voastra.

De exemplu, in aceasta seara, stateam cu copii in curte, in iarba noastra deloc perfecta (pentru ca eu ma incapatanez sa nu o stropim cu nimic) si ma uitam la albinele care zumzaiau in jurul nostru, pe florile marunte ale buruienilor care cresc prin iarba. Nu e mult, dar pentru acest loc, pentru aceasta seara, am simtit ca traim respectand natura din jurul nostru si nu „disciplinand-o” sa corespunda uui etalon pur estetic.
Urmand aceasta idee, vad ca si copiii mei au preluat multe din obiceiurilor noastre: de la faptul ca deja stiu sa arunce gunoiul selectiv, stiu ce e ala compost si ce intra in el si ce se recicleaza si ce nu, la faptul ca sunt atenti cu energia electrica sau cu apa care curge (la robinet sau din putul forat in curte). Pentru ei nu mai e un efort, ci un mod firesc de a fi.

Dar iata ce imi propun sa mai facem si ce va incurajez si pe voi sa incercati:

1. Sa reducem pe cat posibil folosirea masinii
Nu avem cum sa renuntam la ea complet pentru ca locuim la distanta de oras, intr-o comuna unde transportul in comun este deplorabil. Dar tot discutam de variante alternative: bicicleta, trotineta pentru adulti, simpla sau chiar electrica. Dar chiar si asa, cand ma duc in oras, imi calculez in asa fel drumul incat sa parchez masina intr-un loc si in rest sa merg pe jos pana unde am treaba. Am facut astfel deseori peste 10.000 de pasi! 🙂

2. Sa plantam flori si copaci, legume si fructe
Sa ajutam albinele, insectele, sa ne inconjuram de verdeata, sa ne bucuram atat de umbra data de ele, cat si de mancarea pe care pot sa ne-o ofere.

3. Sa reducem consumul de plastic
Putem face asta cumparand mai constient si alegand produsele care au ambalaje care se pot recicla sau care se descompun usor. Un exemplu simplu este alegerea sapunurilor solide, pentru a evita folosirea recipientelor de la sapunurile lichide si, mergand un pic mai departe, cumpararea sapunurilor solide care au ambalaj de carton, nu a celor care au ambalaj de plastic.

4. Reciclarea si refolosirea produselor si ambalajelor
Nici eu nu am chef mereu sa spal o conserva sau un ambalaj inainte de a-l arunca la gunoi (de parca nu am destule vase de spalat!). Dar e un mic efort pe care il fac si se simte la cantitatea de gunoi menajer pe care ajungem sa o aruncam in ultima perioada. Pentru ca mare parte din gunoiul nostru a devenit bun pentru a fi colectat la materiale reciclabile.
In plus, incerc sa dau o viata in plus obiectelor, cartilor sau hainelor. Cumparam sau primim haine second, daruiesc si eu mai departe, ma folosesc de grupurile de troc pentru a schimba ceea ce noua nu ne mai trebuie pe produse care ne sunt utile.

5. Sa nu mai risipim mancare
Aici este o mare problema si lucrez mereu cu mine sa scadem cat mai mult risipa. Cum eu sunt responsabila in mare parte de cumparaturi si de pregatirea meselor, acest subiect imi da multe batai de cap si incerc mereu sa fiu cat mai eficienta. Si nu e vorba doar de o atitudine prietenoasa fata de natura, ci si fata de bugetul familiei!