Blatul din bucatarie in aceste zile. Floarea a fost aleasa de Robert 🙂

5 obiceiuri pentru o bucatarie mai bine organizata si mai curata

Bucataria este fara indoiala inima casei noastre. Ne place sa gatim si sa mancam, ne plac experimentele, ierburile aromatice si condimentele, precum si gatitul din ingrediente de baza si proaspete.
Dar asta inseamna si ca este un loc unde se intampla multe intr-o zi si invatiabil este si locul unde se face cel mai repede dezordine si locul in cate petrec cel mai mult timp facand curatenie.
Iata insa cateva din obiceiurile care ma ajuta sa tin bucataria sub control, chiar si in zilele in care se gatesc 4 sau 5 feluri de mancare diferite.

1. Inainte sa incep sa gatesc, ma asigur ca totul este curat si la indemana.
Si aici nu ma refer doar la vase, ci mai ales la suprafata de lucru, zona aragazului, cutitele (sunt mereu atenta sa fie si foarte bine ascutite) sau eventualele electrocasnice mici de care am nevoie (mixer, blender etc).
Sfatul meu este sa va faceti un obicei din a incepe sa gatiti cu aragazul sau plita perfect curate. Poate veti zice ca nu conteaza cateva pete, mai ales ca stiti ca urmeaza sa se murdareasca don nou in timpul gatitului. Dar acele pete pe care le veti sterge usor acum, vor necesita solutii speciale si timp irosit daca se vor arde intr-o zi intreaga de gatit.

2. Incerc sa reduc cat pot pierderile si asta inseamna ca am grija sa includ in meniu cu prioritate mancarea gatita ramasa si ingredientele proaspete cu data scurta de valabilitate.
Pentru a tine o ordine cat mai buna in combina frigorifica (deci si in frigider si in congelator), am inceput sa imi fac un obicei din a nota pe o lista aceste tipuri de alimente, astfel incat sa stiu mereu ce trebuie utilizat.

3. Am mereu la indemana prosop curat si o carpa de bucatarie curata
Incerc sa elimin cat de mult pot utilizarea prosoapelor de hartie si de aceea ma bazez mult pe prosoape de bucatarie de bumbac, pe care le folosesc sa ma sterg pe maini. In plus, am si o carpa umeda (laveta) pe care o folosesc pentru a curata suprafetele din bucatarie.

4. Spal vasele si suprafetele in timp ce gatesc
Acest obicei mi-a intrat in reflex si nu as putea lucra altfel. Chiar si in timp ce gatesc, imi place sa am mereu chiuveta cat mai curata cu putinta.
In plus, am inceput sa mentin in bucatarie un numar limitat de vase si de tacamuri, pentru a nu aglomera dulapurile, prin urmare sunt si fortata oarecum sa le spal in timp ce gatesc pentru a nu ramane fara vase – nu ma plang, este una dintre cele mai bune decizii luate!

5. Incerc sa am mereu un plan de meniu
Chiar daca nu mereu pot sa fac un meniu in avans pentru intreaga saptamana, meniul zilei – decis cu o seara inainte – este ceva destul de usor de realizat. Pornind de la lista cu ceea ce am deja in casa, imi stabilesc meniul zilei, astfel incat sa fie cat mai variat.