Sunt convinsa ca majoritatea dintre noi cunoastem cel putin 10 moduri simple si de bun simt prin care ne-am putea imbunatati viata. Dar amanam mereu sa actionam si sa schimbam ceva. Schimbarea nu trebuie sa fie dureroasa, ci trebuie sa fie precum o calatorie spre o viata mai buna si mai fericita. Majoritatea acestor schimbari tin de noi si de puterea noastra interioara…dar probabil tocmai de aceea sunt atat de dificil de realizat.
Va las mai jos o lista de 20 de schimbari simple care va pot imbunatati substantial viata. Putem sa facem o mica provocare prin care sa implementam cate un punct in fiecare saptamana? 🙂 Eu zic ca da.

1. Iesi afara. Petrece cat mai mult timp in aer liber. Apuca-te de gradinarit. 
Avem nevoie de aer si de soare. Soarele este esential pentru o sanatate buna si, in plus, aerul si natura ne limpezesc mintea si ne ajuta sa ne concentram mai bine. Daca te pasioneaza, apuca-te de gradinarit, chiar daca numai in balcon. Este o bucurie sa vezi plantele crescand si inflorind.
2. Bea mai multa apa. Descopera ceaiurile si bucura-te de aroma lor. 
Hidratarea este si ea foarte importanta pentru o viata sanatoasa. Nu uita ca acea recomandare cu 8 cani pe zi se refera si la aportul din alimente, deci daca nu poti bea atata apa, asigura-te macar ca mananci supe si legume cu aport mare de apa (ca de exemplu castravetii). De asemenea, poti incepe sa bei ceaiuri. Fara zahar 😉
3. Arunca lucrurile de care nu ai nevoie si care iti sufoca spatiul. 
Scapa de tot ceea nu iti mai este de nevoie. Doneaza, vinde.
4. Mananca moderat, fara excese. 
Identifica cauzele mancatului excesiv: stresul, diferite resorturi mentale, alimentele procesate etc si lucreaza la asta. Nu cauta alinare in mancare.
5. Mananca mancare adevarata. Fructe, legume. 
Invata sa gatesti din preparate de baza.
6. Descopera un sport care iti place. Plimba-te in pas alerg, alearga, inoata, mergi cu bicicleta. 
Un punct foarte dificil pentru o sedentara ca mine. Copiii au biciclete si mai ies la plimbare cu ei. Pentru mine cochetez cu ideea unei biciclete mecanice.
7. Citeste! Mult. 
Dupa cateva luni in care am neglijat cititul (mai ales din cauza timpului petrecut online), am decis sa imi impun sa citesc zilnic macar cateva pagini. Si, de cele mai multe ori, daca pun mana pe o carte citesc mult mai mult de cateva pagini.
8. Du-te la somn mai devreme. 
Oricate variante am incercat, cea mai buna si eficienta e cea in care ma culc devreme si ma trezesc devreme. Restul ma mentin pe linia de plutire. Dar daca vreau cu adevarat sa fiu eficienta intreaga zi, atunci am nevoie de un somn pun.
9. Imbraca-te cu haine care iti plac. 
Starea ta de bine de peste zi va influenta mult ceea ce vei reusi sa realizezi.
10 Traieste intr-un spatiu ordonat si curat. 
Rezerva-ti cateva minute pe zi sa faci ordine in casa, pe birou etc. Ar trebui sa fie o actiune simpla, daca vei fi scapat de obiectele in exces.
11. Asculta muzica. Clasica, jazz, de relaxare. 
Exista foarte mult zgomot in jurul nostru. Rezerva-ti timp pentru o muzica linistitoare sau pur si simplu incearca sa stai in liniste.
12. Fa cat mai des o baie calda cu uleiuri esentiale. 
Sa iti relaxezi mintea si muschii incordati.
13. Apuca-te de yoga si/sau meditatie. Tine un jurnal. 
Invata-te sa iti dai timp de gandire. Goleste-ti mintea de tot ceea ce te framanta, apoi cauta motivele tale de bucurie si identifica pasii pe care trebuie sa ii faci pentru a indeplini ceea ce iti doresti.
14. Evita alimentele procesate. 
Nu doar pentru sanatate. O alimentatie cu multe alimente procesate – bogate in sare, zahar si potentiatori de aroma – iti ingreuneaza si organismul, iar starea de disconfort si de lipsa de energie se va resimti in rutina ta zilnica.
15. Nu mai permite gandurilor negative sa iti intunece mintea si inima.
Incearca sa nu mai ai ganduri negative despre alti oameni si – mai ales! – despre tine insuti.
16. Nu te mai compara cu altii. 
Fiecare dintre noi are propriul sau drum. Iar iarba e mai verde doar acolo unde o uzi! 🙂
17. Nu mai procrastina. Stabileste-ti rutine consistente pentru a face macar minimul necesar.
18. Nu te mai framanta cu ce a fost in trecut. Nu te mai ingrijora pentru viitor.
Traieste in momentul prezent. Nu poti schimba nici trecutul si nici viitorul, doar clipa prezenta.
19. Ofera-ti momente de deconectare.
Momente de liniste, tacere, momente in care sa fii doar tu cu gandurile tale si in care sa iti stabilesti prioritatile zilnice.
20. Bucura-te de lucrurile marunte si simple!