Cand te muti de la oras la casa nu prea stii ce te asteapta. Mai ales in ceea ce priveste partea de intretinere si reparatii. Poate fi ceva major, precum furtuna din toamna trecuta, cand putine case au scapat fara stricaciuni (noi am fost printre norocosi) sau lucruri la care nici nu te-ai fi gandit, precum locurile pe unde isi fac cuib pasarile sau insectele. Iar cand trec anii, incepe uzura obiectelor si a finisajelor (asta in conditiile in care nu vrei tu o redecorare). Si cum o casa inseamna si spatiu mai mare, daca esti la buget, incep sa te pasioneze proiectele DIY sa poti economisi la manopera. Si apoi, ca sa fim sinceri, cu putina rabdare si curaj, multe lucruri se pot face astfel.

Dar iata cam ce unelte am ajuns eu la concluzia ca trebuie neaparat la o casa.

1. Masina de gaurit si o colectie de burghie de diferite dimensiuni
Cosmarul meu cand stateam la bloc, masina de gaurit mi se pare acum indispensabila. Am impresia ca la casa mereu am o gaura de dat si oricum nu deranjez pe nimeni cu asta! 🙂 Dar fie ca avem de montat cuiere, aplici, de fixat rafturi, suporturi, masina de gaurit este mereu utila.

2. Scara de aluminiu
Nu trebuie sa fii vreun mester sa ai nevoie de asta. E suficient sa ai geamuri la casa! 🙂 Si am vazut ca se gasesc scari din aluminiu la preturi mici, deci nu este un mare efort sa cumparam una. Pe langa geamuri, veti avea nevoie de acces usor la acoperis, la burlane, la horn, la zone inalte care pot necesita reparatii. De exemplu, noi anul trecut am dat casa cu vopsea decorativa (am ales coaja de copac – puteti citi aici mai multe despre asta) si a trebuit sa facem mai multe reparatii si la streasina pentru a nu mai permite pasarilor sa isi faca cuib si sa deterioreze fatada.

3. Set de surubelnite
Valiza cu surubelnite este favorita mea! 🙂 De ce? Acestea le folosesc eu cel mai des: sa montez mobila si sa repar jucariile copiilor.

4. Fierastrau
Nu il folosim des, dar cand avem nevoie e bine sa il ai la casa. Pentru o creanga rupta sau un mic proiect de bricolaj.

5. Prelungitor de 20-50 m
Initial l-am luat pe al nostru pentru ca aveam nevoie de el la masina electrica de tuns iarba. Ulterior, dupa ce ne-am luat o masina de tuns iarba pe benzina, prelungitorul a ramas la fel de util. De exemplu, in urma furtunii de care ziceam mai sus, cand am stat 5 zile fara electricitate, am putut sa luam curent de la un vecin care era legat la o faza functionala. De asemenea, il folosim si cand e nevoie sa punem in functiune ceva electric in curte sau sa facem legatura dintre generator si casa.

6. Ciocane
Doua ciocane ar trebui sa fie suficiente la inceput de drum. Unul mai greu si unul mai usurel. Daca aveti ghinionul sa va incalziti cu lemne, atunci luati in calcul si un topor si un baros.

7. Set de chei fixe si 1-2 chei reglabile
Mi-au fost extrem de utile mai ales in situatiile de criza: cand a cedat vreo baterie sau s-a fisurat o teava, cand trebuie sa ajustez presiunea la hidrofor sau – desigur – sa montez butelia.

8. Set de patente
Este bine sa aveti de mai multe dimensiuni, atat pentru a le utiliza in functie de nevoie, de spatiu de acces, dar si pentru reparatii electrice.

9. Set de imbusuri
Indispensabile daca luati mobila pe care o asamblati voi sau daca doriti sa faceti mici ajustari la mobila gata asamblata, la jucarii sau biciclete.

10. Echipamente de protectie
Este bine sa aveti la indemana echipamente de protectie daca faceti lucruri potential periculoase. De exemplu, este bine sa aveti la indemana manusi de plastic daca lucrati cu substante chimice (ingrasaminte, tratamente pentru animale sau spatii) sau manusi din fibre mixte/pvc pentru muncile mai grele.