Cred ca nici nu mai e nevoie sa va spun ca imi petrec cea mai mare vreme din zi in bucatarie. Dupa traditionalul pune masa, strange masa, asezonata cu nesfarsitele gustari de peste zi ale Nataliei, acesta este locul cu cea mai intensa activitate din casa. Deci cel care necesita cea mai multa curatenie si atentie.
Intr-o bucatarie mica unde se gateste – fie si o data pe zi – lucrurile pot scapa usor de sub control.

Si sa nu credeti ca eu sunt vreo zana care cu o unduire a baghetei are prin magie bucataria curata. Nu, nu. Lucrurile o iau razna si la mine. Poate de cateva ori pe zi. Dar sunt cativa pasi pe care ii respect pentru a imblanzi bestia.

1. Spal vasele de cateva ori pe zi. De obicei dupa fiecare gatit, de cele mai multe ori in paralel cu gatitul, in orice clipa libera. Mi se pare esential acest pas pentru ca vasele murdare aglomereaza chiuveta si apoi se intind pe tot blatul si acapareaza spatiul de lucru.

2. Mentin blatul/spatiul de lucru curat si ordonat. Pe el tin ingredientele cele mai uzuale (ulei, sare) si este locul cel mai des si intens sters din toata casa. Il curat inainte sa ma apuc de gatit si dupa ce termin. Mi se pare foarte important sa am spatiul de lucru liber si curat pentru a ma putea desfasura dupa cum cere reteta.

3. Sterg pe jos sau aspir zilnic in bucatarie. Sincer ar fi imposibil altfel. Natalia imprastie mancarea, face firmituri oriunde merge si la astea se adauga cele care pica invariabil de pe masa de lucru.

4. Sterg imediat petele. Pentru ca mai apoi devin lipicioase si indaratnice si imi blestem zilele pana le curat.

5. Folosesc un covoras in dreptul zonei de lucru. Fie el textil, fie din acela de guma. Se gasesc acum in comert sute de modele, aveti de unde alege si va garantez ca dupa o zi de lucru imi veti multumi: e suficient sa il ridicati sa vedeti cata mizerie a strans 🙂

6. Schimb zilnic prosopul de bucatarie. Uneori si de mai multe ori pe zi.
Cat eram gravida foloseam sortul de bucatarie pentru ca mi se murdarea burta imediat ;)) si sortul inlocuia prosopul.

7. Curat bine chiuveta si uscatorul de vase. Am o sita pe scurgere si zilnic sau o data la doua zile pun 2-3 litri de apa clocotita in scurgere. Cam o data pe luna bag soda caustica in scurgere.
Nu bagati produsele din comert de curatare pentru ca, la utilizare indelungata, infunda iremediabil scurgerea. Va spun eu, Stan patitul. Cea mai buna e apa clocototita si soda!

8.  Golesc gunoiul din bucatarie. Zilnic. Punct. 🙂

9. Fac ordine in frigider. Golesc eventualele resturi sau mancaruri expirate, rearanjez mancarea.

10. Incerc sa las totul in ordine seara. Oricat de greu mi se pare de multe ori sa ma mobilizez seara, imi place sa le pun toate in ordine pentru ca simt ca incep dimineata mai frumos asa.
Si ca sa imi asigur rasfatul suprem, imi pregatesc si cafeaua, astfel incat dimineata sa fie suficient sa dau drumul la aragaz.


!!! Nu e nevoie de o bucatarie moderna si/sau spatioasa pentru a avea o bucatarie curata si ordonata. Oricat de mica, oricat de veche, o bucatarie poate sa fie inima caminului. Inima curata 🙂 

sursa foto Pinterest