10 sfaturi pentru a intretine masina de spalat haine

Masinile de spalat haine au devenit o banalitate, un lucru de la sine inteles, majoritatea dintre noi nici nu mai concep o casa fara o astfel de masina. Dar eu imi amintesc de masina veche de spalat a bunicii, cu incarcare pe sus, cum se scutura din toate incheieturile si scotea bulbuci si cu capacul inchis. Desigur, pentru bunica era un mare lux, o evolutie uriasa de la spalatul de mana, dar pentru noi masina de spalat haine nu mai este ceva iesit din comun.
Poate tocmai de aceea, deseori uitam de ea. Ne bazam ca isi face treaba – si si-o face! – si nu suntem mereu atenti cu cateva reguli simple care sa ii asigure o mai buna si indelungata functionare.

Teoretic, nu am un brand preferat. Totusi, daca e sa ma uit prin casa, 90% din electrocasnicile noastre sunt luate de aici. Iar masina de haine este deja veche (se apropie de 6 ani), este folosita minim o data pe zi si recunosc ca nu am fost mereu atenta cu intretinerea ei.
Masinile moderne de spalat haine precum acestea sunt tot mai eficiente: sunt mai silentioase (va amintiti de masinile vechi care zguduiau tot etajul la programul de stoarcere?), consuma mai putina energie si mai putina apa. Plus au o gramada de programe, sa spalati orice fel de materiale.
Totusi, cu mici obiceiuri in rutina de spalat rufe, va puteti asigura nu numai ca masina voastra va avea o viata mai lunga, ci si ca hainele vor fi mai bine spalate.

1. Folositi mai putin detergent decat scrie pe cutie
Cum spuneam mai sus, masinile moderne au devenit tot mai eficiente si sunt facute in asa fel incat sa aiba consum cat mai mic. Atat de energie, cat si de apa. De aceea, este bine sa scadeti si cantitatea de detergent folosita, pentru ca a scazut si cantitatea de apa. Faceti un test si veti vedea ca hainele vor fi spalate la fel de bine!
Si nu e vorba doar de economia de detergent. Depunerile lasate de detergenti (mai ales ca se clatesc cu mai putina apa), duc in timp la defectarea partilor mecanice ale masinii si (pe termen scurt) sunt un mediu numai bun pentru dezvoltarea mucegaiului. Si sigur nu va doriti asta.
Foarte important! Asigurat-va ca folositi detergent de masina de spalat haine. Acest lucru este specificat pe ambalaj.

2. Folositi mai putin (sau eliminati complet) balsam de rufe. Pe acelasi principiu ca si mai sus. Daca alegeti sa il eliminati complet, il puteti inlocui cu otet + ulei esential.

3. INTOTDEAUNA (dar intotdeauna!) lasati deschisa usa si caseta de incarcare a masinii cand nu e in functiune. Daca o inchideti, e un mediu ideal pentru dezvoltarea mucegaiului.

4. In aceasi idee, scoateti hainele de indata ce s-a terminat ciclul de spalare.

5. Cat mai des cu putinta, spalati usa masinii si caseta de detergent. Puteti folosi otet si apa pentru asta. Asigurati-va ca spalati bine cutele burdufului de guma si scoateti de acolo eventuale reziduri ramase in urma spalarii (scame, nasturi, banuti etc)

6. O data pe luna faceti o spalare a masinii. Puneti o canuta de otet in caseta de detergent si o lingura de bicarbonat in cuva. Porniti masina pe cel mai fierbinte ciclu + extra clatire.

7. Tot atunci, curatati si furtunul de evacuare. Mai ales daca observati ca masina are un ciclu mai lung de spalare, se opreste in timpul ciclului de spalare, scoate haine mai ude sau clatite insuficient.

8. Alegeti cu grija si puterea de stoarcere. O stoarcere mai puternica inseamna haine mai uscate (si de obicei mai sifonate), dar inseamna si o mai rapida uzura a masinii.

9. Verifica ocazional furtunurile masinii, pentru a vedea orice semne de uzura la alimentare sau evacuare.
De asemenea, repara orice zgarieturi pentru a preveni aparitia ruginii.

10. Nu o supra-incarca si nu spala obiecte grele in masina de rufe.